מרכזים לחקר נדידת הציפורים


מרכזים לחקר נדידת הציפורים

ברחבי  ישראל ישנם מרכזים שחוקרים את נדידת הציפורים. במרכזים אלו חוקרים מדענים מקצוענים את הנדידה. אחד המרכזים הכי מפורסמים בישראל היא המרכז הבינלאומי לנדידת הציפורים בלטרון ליד האתר יד לשירון.
המרכז הוקם ביוזמה משותפת של אוניברסיטת תל אביב והחברה להגנת הטבע. המרכז פועל תחת "כנפיים משותפות": אוניברסיטת תל-אביב - מובילה את הנושאים המחקריים והתקציביים והחברה להגנת הטבע - מובילה את הנושאים החינוכיים והתפעוליים. המרכז ממוקם בלב ליבו של ציר הנדידה המערבי של הציפורים, ולכן הקצתה עמותת "יד לשריון" הפועלת במקום כ- 25 דונם קרקע משטחה, עבור המרכז לחקר נדידת הציפורים, במטרה שהקהל הרחב המגיע לאתר ייחשף לשני נושאים מרכזיים: מורשת העבר וזיכרון לנופלים, יחד עם נושאי העתיד: מחקר, היי-טק, שימור הסביבה והטבע ונדידת הציפורים "שאינן יודעות גבולות", ככלי חינוכי התורם לתהליך השלום באזורנו.


מרכז נוסף הוא המרכז הבינלאומי לחקר הציפורים באילת.  מאז 1993 עוסק המרכז בגיוס תרומות מגורמים פרטיים ומשקיע את רובן בפארק הציפורים. הפארק באילת זכה לפרסים בינלאומיים רבים. בפארק מתקיימות פעילויות שונות הקשורות במטרות העיקריות של אמנת העמותה- מחקר ושמירת טבע, חינוך ואקו-תיירות.אילת שוכנת בגבול הצפוני של חגורת המדבריות הסהרו-ערבית, ולפיכך היא אתר חשוב מאין כמוהו למינים רבים של ציפורים נודדות. ציפורים רבות נוטות לנוח באזור אילת. בסתיו הן עושות זאת לפני חציית מדבריות הענק - סאהיל, סהרה וסיני - ואילו באביב הן חייבות לנחות באילת לתקופות העולות על 4 שבועות כדי לחדש כוחות לאחר חציית המדבר ובכדי להצליח להגיע לאזורי הקינון ברחבי אירופה ואסיה.כשלושה עד חמישה מיליון עופות דואים חולפים באזור אילת מדי עונת נדידה.


מרכז הצפרות בקיבוץ לוטן הוקם בשנת 1996 כאחת היוזמות האקולוגיות הסביבתיות ההולמות את התפיסה הירוקה של חברי היישוב. צפרות ושמירת טבע תופסים מקום חשוב בלבם של אנשי הקיבוץ והם מקבלים בברכה את הצפרים הרבים המבקרים בקיבוץ במהלך עונות הנדידה.התמסדותו של המרכז ההחלה עם הקמתה של שמורת הציפורים של הקיבוץ.מרכז הצפרות בלוטן שונה באופיו ממרבית מרכזי הצפרות האחרים בישראל. כחלק מענף התיירות האקולוגית בלוטן, הוא מספק שירותי הדרכת צפרות ברמה הגבוהה ביותר, והינו היחיד העובד באופן קבוע עם צפרים מחו"ל וקבוצות צפרות מאורגנות. מדריכי המרכז הם כולם צפרים מהרמה הגבוהה ביותר ובעלי היכרות אינטימית של אתרי הצפרות בישראל בכלל ושל דרום הארץ והערבה בפרט.בשל מיקומו של קיבוץ לוטן בלב הערבה הדרומית, מהווה הקיבוץ גן עדן לציפורים ואין צורך להרחיק לכת על מנת ליהנות ממינים רבים ומגוונים של ציפורים, במיוחד בעונות הנדידה. הקיבוץ העשיר בצמחיה ובמקורות מים, מהווה תחנת "תדלוק" וצבירת אנרגיה חשובה ביותר עבור מאות מינים נודדים החולפים בבקע הגדול.
מלבד סיורי הצפרות והטבע, קיימת בקיבוץ שמורת הציפורים. צמוד לקיבוץ, מדרום, קיים שטח קרקע של 5 קמ"ר, המוקדש כולו לציפורים. השמורה, הסגורה למבקרים חיצוניים, מורכבת מ-3 חלקים המהווים בתי גידול שונים למשיכת ציפורים נודדות ויציבות, תוך התערבות והפרעה מינימלית.

תחנה לחקר ציפורי ירושלים שהוקמה בשנת 1994 על-ידי קבוצת חובבי טבע שאימצו אתר צפרות, מהאתרים האחרונים שנותרו בתוך העיר. התחנה היא מודל ראשון מסוגו לפיתוח ושימור אתר טבע קהילתי לתושבי העיר. שטחה משתרע על שטח של כחמישה דונם.

בשטח זה מגוון בתי גידול שמאז ומתמיד שימשו מוקד משיכה לאלפי ציפורים ו'תחנת תדלוק' במסלול הנדידה. התחנה משלבת מחקר ומעקב אחר ציפורים נודדות ויציבות לצד מפגש לימודי חוויתי בין החוקרים לתלמידים. במפגש זה נחשפים התלמידים למפגש בלתי אמצעי מעל שולחן הטיבוע והכרות עם אחת מתופעות הטבע המדהימות ביותר- נדידת הציפורים - ממרחק של מגע יד.

התחנה שואפת לשמור על מורשת הטבע והסביבה בירושלים, לחזק את הזיקה בין התלמיד לסביבתו הקרוב ולחשוף את התלמידים למגוון תופעות טבע ייחודיות בעיר.

מרכז הצפרות בעמקים הוקם בשנת 1997 על ידי קיבוץ כפר רופין, בשיתוף פעולה עם מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע. המרכז ממשיך להתפתח כמוקד התיירותי המרכזי של הקיבוץ, בשילוב של שמירת הטבע, התיירות, החינוך והמחקר ליצירה של אזור אקולוגי בר קיימא.
אזור העמקים נמצא במרכזו של ציר הנדידה העולמי הראשי ודרכו עוברת רוב נדידת הסתיו בארץ ונדידת האביב במשך חודשים רבים.


מרכז הצפרות ופארק הצפרות במעגן מיכאל
חוף הכרמל בכלל ומעגן-מיכאל בפרט, משמשים בתודעה הציבורית כשם נרדף לצפרות ולטבע.בבית ספר שדה חוף הכרמל במהלך שנות השישים התפתחה במעגן-מיכאל פעילות קבועה סביב נושא הצפרות, זואולוגיה וטבע. בהדרגה הוקם במקום בית-ספר שדה של החברה להגנת הטבע. בית הספר יזם וריכז פעילויות חינוכיות מגוונות והיה מקום מפגש לצפרים, זואולוגים וחובבי טבע.

מרכז צפרות עין אפק, גליל מערבי
האזור הצפוני של מישור החוף מהווה מוקד משיכה למינים רבים של עופות דורסים, עופות מים וציפורי שיר, ואזור מעבר של עופות נודדים, חורפים, מקיצים ומקומיים. מיקום המרכז בשמורת עין אפק מציע מספר יתרונות בולטים: מיקום גיאוגרפי ייחודי, בית גידול לח שמהווה מוקד משיכה לעופות רבים, תשתית מידע קיימת, פעילות צפרות מקיפה במשך כל חודשי השנה, כוח אדם מקצועי העובד בשמורה כל השנה ויכול להוות בסיס להפצת ידע ולהגברת המודעות בנושא בקרב הציבור הרחב.

מרכז הצפרות בעמק החולה 
מיקומו של העמק בלב השבר הסורי אפריקאי, העושר בבתי הגידול , הקרבה הרבה לגולן והגליל העליון, כל זה יחד הופך את העמק לאחד מאתרי הצפרות המיוחדים והטובים ביותר בישראל ובעולם כולו. בכל שנה נודדות דרכו מאות מיליוני ציפורים, ובחורף משמש העמק גם בית למיליוני ציפורים חורפות.

בעמק החולה מרכז צפרות של החברה להגנת הטבע הפועל לקידום הצפרות בעמק.המרכז מקיים מחקרים באתרי הצפרות ובשטחים הפתוחים של עמק החולה. בעמק החולה שני אתרי צפרות חשובים: שמורת החולה המנוהלת ע"י רשות הטבע והגנים ואגמון החולה המנוהל ע"י הקרן הקיימת לישראל.
.

וובליוגרפיה